FoRuMTr
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FoRuMTr

..::FoRuMTr::.. | Bilgisayar ve Internet Dünyasında Git Gide Büyüyen Bir Oluşum...
 
KapıAnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Zararlı Yazılımlar..

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Google

Google


Mesaj Sayısı : 30
Yaş : 38
Kayıt tarihi : 09/09/08

Zararlı Yazılımlar.. Empty
MesajKonu: Zararlı Yazılımlar..   Zararlı Yazılımlar.. EmptyPerş. Eyl. 11, 2008 5:06 pm

Trojan

Truva Atı programları zararlı code lar içeren karşı bilgisayarı tamamen ele geçirmeye ve kişilerin kişisel bilgilerini çalma amacıyla yapılmış programlardır. Örnek olarak proagent ve Prorat türkiyenin gururu olan ünlü yazılım kurba'nın account bilgisini çalmaktan tutun zarar verici olarak format dahi atılabilir ,Trojan programları delphi ile yazılmıştır ve sistemde değişiklik yaparlar. WIN.INI & SYSTEM.INI, registry ve startup gruplarda değişiklikler yaparak sistemin her açılışında kendini çalıştırmaya olanak sağlarlar, bellekte ( EMS ) 35-55 kb arası yer işgal ederler,TSR kalıcı bellekte virüs benzeri özellikler taşıyabilirler

Bukalemun

Truva atlarının yakın akrabaları olan bukalemunlar, diğer alışılagelmiş, güvenilir programlar gibi davranmakla beraber, gerçek birtakım hile ve aldatmalar içerirler. Uygun bir şekilde programlandığında bukalemunlar, yasalarla belirlenmiş yazılımların simulasyonu olan demonstrasyon programları gibidirler örnek olarak KAZZA,GETRIGHT ( download programı ) , IMESH vs. bu tür programları kurarken kimse yasal sözleşmesi okumaz NEXT dedim hayatımı M..KTIM olayı olur,sözleşme kabul edildiği anda tüm maddeleri tabi kabul etmiş oluyorsunuz..

Bir bukalemun, şifreleri için giriş iletilerini taklit edecek şekilde dahiyane bir biçimde programlanır. Bukalemun, sisteme giren bütün kullanıcıların adlarını ve şifrelerini gizli dosyaya kaydeder ve daha sonra sistemin bakım için geçici bir süre kapatılacağına ilişkin bir mesaj verir.Daha sonra bukalemunun yaratıcısı, kendi özel şifresi ile sisteme girer ve kaydedilen kullanıcı isimlerin ve şifrelerini alır.


Virüs

Bilgisayara yerleşen, kendini bir dosya yada programa ekleyebilen ve bu noktadan hızlı bir şekilde çoğalan küçük programcıklardır , aslında bunlara özellikle BUG'lu ( hata kodu ) içeren yazılımda denilebilir, virüs'ler çoğunlukla ASSEMBLY dilin'de yazılır'lar,bunun 2 sebebi vardır

1. assembly hala (virüs) yazmada güçlü bir dil olması
2. virüs'lerin dikkat çekmeyecek boyut'ta yazılmasına imkan vermesi ( 3-4Kb )

virüs'ler çoğunlukla dosya'ların uzantılarını değiştiriler, saldırdıkları %90 exe,com ve diğer olarak bat,scr,pıf,resim dosyaları vs. yani aktif olan dosya türlerini tercih ederler, genelde bu virüsler'in çeşitleri vardır


Yazılım Bombaları (Software Bombs)

Şimdiye değin üretilmesi en kolay ve popüler olarak görülen Yazılım bombaları yere çarpar çarpmaz patlar. Bu durumda ne bir uyarı ne de önceden bir belirti söz konusudur. Bu minimuma indirgenmiş reklamdır. Herhangi bir saklanma veya gizlenme ve doğal olarak kolonileşme yoktur. Yazılım bombaları adlarına yakışır bir şekilde çarpma anında patlar ve bütün verileri yok ederler.


Saatli Bombalar (Time Bombs)

Saatli bombalar, nümerik veya zamana bağlı çevresel değişkenlerin aldıkları duruma göre koşulsal olarak, zararlı bilgisayar komutlarını yerine getiren programlardır. Genelde belirli bir tarihte ( 1 Nisan’da veya ayın 13’ünün Cuma olduğu günlerde ) veya günün belirli bir saatinde (örneğin tam gece yarısı ) patlayacak şekilde programlanabilirler.


Tavşanlar (Rabbits)

Bilgisayar virüsleri`nin kuzeni olan tavşanlar, adlarına yakışır bir şekilde çok hızlı ürerler. Bellekte veya diskte yeteri kadar alan tükeninceye kadar kolonileşirler. Bir koloni yaratıldıktan sonra, bu bir yavru koloni üretir ve yavru koloni yeterince gelişince yeni bir koloni daha doğurur ve bu döngü süregider. Burada amaç, özellikle çok kullanıcılı sistemlerin, iletişim ağ ortamlarında ana sistem bilgi işleme gücünü yitirinceye kadar sistemin kaynaklarını kurutmaktır. Tavşanlar ve virüsler arasındaki en belirgin fark, tavşanların kullanıcı veri kütüklerinin sonuna eklenmemeleri, asalak özelliklere sahip olmamaları ve kendi kendilerine yetebilmeleridir,


Solucanlar (Worms)

Çok yaygın olarak virüsler`le karıştırılan solucanlar bir iletişim ağındaki bilgisayar sistemlerinde herhangi bir donanıma veya yazılıma zarar verme zorunluluğu olmaksızın bilgisayardan bilgisayara dolaşan programlardır. Yalnızca gerektiğinde bu gezilerini sürdürebilmek için ürerler.Solucanlar, girdikleri iletişim ağı içinde çok gizli bir şeklide gezinirler ve bu arada bilgi toplayarak (muhtemelen şifreler veya dokümanlar) gizemli mesajlar bırakırlar. Çoğu zaman iletişim ağındaki çalışan sistem operatörlerine gözükmemek için geride bıraktıkları her artığı silerler.


Boot Virüs'ü

Disk’in boot sektörüne (ana boot kaydına) bulaşan virüs çeşidi’dir. bazı avantajları vardır en önemlisi, çalıştığında dizin listesinde görüntülenmezler. Daha da ötesi, bir güçlü yazılım programı yardımı olmaksızın kolaylıkla silinemez, kopyalanamaz, adları değiştirilemez. Boot sektöre bulaşanlar bellekte kalıcıdır ve her zaman aktiftirler.


KOMUT İŞLEMCİSİ BULAŞANLARI

Command Processor Infectors

Gizli (hidden) işletim sistemi dosyaları IO.SYS ve MSDOS.SYS olarak adlandırılmıştır. COMMAND.COM komutları geri planda çalışırken, normal disk ulaşımlarının ardına gizlenme fırsatını çoğu zaman kötüye kullanırlar.


GENEL AMAÇLI BULAŞANLAR

General Purpose Infectors

Bilgisayar virüsleri krallığının “her eve lazım” tipindeki en popüler elemanları Genel Amaçlı Bulaşanlardır (GPI ). Genel Amaçlı Bulaşanlar herhangi bir hedefe yönelik olarak tasarlanmamışlardır ve genellikle düşük düzeydeki sistem işletim dosyalarına bulaşmazlar. Ancak gene de merkezi komut işlemcilerine bulaşmaları kaçınılmazdır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Zararlı Yazılımlar..
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
FoRuMTr :: Bilgisayar Ve İnternet :: İnternet-
Buraya geçin: